reklamm

27 Kasım 2014 Perşembe

Gemiler Suda Nasıl Yüzer Gemiler Neden Batmaz ?

gemi


Gemilerin nasıl yüzdüğünü hepimiz merak etmişizdir . Tonlarca yük taşıyan bu gemiler acaba suda nasıl yüzüyor ?

Bu sorunun cevabını yaklaşık 22 asır önce ünlü bilim insanı arşimet vermiştir.Arşimet denince zaten hemen suyun kaldırma kuvveti ile ilgili yasaları aklımıza gelir.Bu yasalara göre suya giren bir cisme yer çekiminin zıttı yönünde bir kaldırma kuvveti uygulanır.Bunu denizde yüzerken farketmişsinizdir.Bu uygulanan kuvvet cismin suyun altında kalan alanla orantılıdır.Ne kadar çok kısım suyun atında kalırsa kaldırma kuvveti o derecede artar.

Arşimet prensibine göre suya , yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçük bir cisim atılırsa su bu atılan cismi yüzeyine doğru iter yani su üstünde kalmasını sağlar .

Prensibe göre ;

Cismin yoğunluğu    <    Suyun yoğunluğu ise cisim su üstünde kalır

Cismin yoğunluğu    =     Suyun yoğunluğu ise cisim tamamen batar ama su içinde askıda kalır

Cismin yoğunluğu      >   Suyun yoğunluğu ise cisim tamamen batar

Suyun yoğunluğu 1 dir yani cismin yoğunluğu 1 den küçük olursa yüzer . Cismi yoğunluğunun 1 den küçük olması için yoğunluk = kütle / hacim formülüne göre cismin hacminin kütleden büyük olması gerekir.
Örneğin bir pet şişe düşünelim içi hava dolu olsun bu pet şişeyi suya atarsak pet şişe suda yüzer .
Diğer yandan pet şişenin içini suyun yoğunluğundan büyük bir sıvı ile doldurursak , pet şişe suda yüzemez batar . 2 pet şişedede hacim aynı olmasına rağmen kütlelerin farklı olması yoğunlukların farklı olmasına neden oluyor .
Gemilerde şekillerinden dolayı demir olmalarına rağmen 
içlerindeki boşluklar ve yoğunluğu az olan cisimler sayesinde yüzerler fakat bununda bir sınırı vardır eğer geminin ağırlığı hesaplanan değerden fazla olursa batar.


Hiç yorum yok: